Design by IDEA Society
 
 

Home Interviews Dimov: Black and White Magazin (BG)

Media

Dimov: Black and White Magazin (BG)

Ljubomir Dimov, The Bulagarian Master of Colors, Black and White Magazin (BG)

Любомир Димов – Българският майстор на цветовете и пъстрите мотиви придобил международно признание

by Черно и Бяло

Димов е роден 1946г в Елена. След като завършва художествената академия в София емигрира през 1981г. в Австрия, където живее и твори до днес. Житейският му път го прекарва през много трудности и препятства, които той тематизира в своите работи и изобразява в пълната им пъстрота върху паното.

Шагал пише в биографията си, че той, както и всички художници от Русия и Източна Европа са емигрирали на запад поради лошокачествените бои. “бях много мрачен”, пише Шагал, “покрит с картофени бои, преди да дойда в Париж”.

Димов работи с палитра от цветове, които след Шагал малцина са посмели да ползват. Светлината, баланса на тоновете и перфектно плацираните смели щрихи правят работите на Димов отличими от всички останали. Съдържателните мотиви разказват цели истории и потапят наблюдателя в поредица от силни емоционални състояния. Щастието трябва да бъде изстрадано за да бъде почувствано. Болка, тъга, радост и смях се преплитат в сюжетите на художника и предизвикват сетивата на наблюдателя, който обикновено преминава с равнодушие покрай неодушевените предмети наречени картини.

Фондация Идейно Общество подкрепи делото на Любомир Димов, закупи съществена част от неговите работи и реализира творчески прояви и изложби на художника в: Зигмунд Фройд музея във Виена, Кюнстлерхаус, Музей Монмартър Париж, Европейският парламент Брюксел, Организация на Обединените нации Виенна, Българския културен институт Дом Витгенщайн и др.

Името и творбите на Любомир Димов намериха признание в Европа и света, сега е само въпрос на време признанието му да достигне и родината му България.