Design by IDEA Society
 
 

Home Interviews Stoev im Interview mit ARTnovini

Media

Stoev im Interview mit ARTnovini

СТЕФАН СТОЕВ: „Идейно общество” успя да развие глобална интелектуална среда

Автор: Марио Николов
ARTnovini


НА 24 МАЙ, във Виена, бяха връчени годишните награди на Министерство на културата на Република България за принос към развитието на българо-австрийските културни връзки и за популяризирането на българската култура в Австрия. Единият от лауреатите на престижното отличие е д-р Стефан Стоев (Stefan Stoev), който даде специално интервю за artnovini.com.

Д-р СТЕФАН СТОЕВ е основател и председател на културното сдружение „Идейно общество” (IDEA Society), което се намира във Виена. Той е посланик на мира (Ambassador for Peace) към Международната организация за мир към ООН (Universal Peace Federation). Стоев е доктор на икономическите науки и магистър по международни финанси и международни икономически отношения. Автор е на редица академични и неакадемични статии и е организатор на многобройни международни културни събития.

В продължение на четири години, Стефан Стоев изгражда „Международната колекция Pangaea”, чиято тема е „Нашето общество днес и утре”. С поредицата от културни събития, които организира, той подкрепя и развитието на модерното българско изкуство в световен мащаб. Към инициативата Pangaea се присъединиха както голям брой български художници, певци, скулптори, фотографи и актьори, така и техни колеги от целия свят...


Г-н Стоев, вие сте основател и председател на културно сдружение „Идейно общество” (Society for International Development and Enhancement of Arts - IDEA Society). Кога създадохте сдружението и какви са неговите цели?

- „Идейно общество” произлезе от идеите и творческите импулси на малка група приятели, с които реализирахме първите две събития във Вашингтон през 2004-2005 г. Успехът на мероприятията беше голям и това ни даде криле да продължим нататък. Със завръщането ми във Виена се постави и официалното начало на „Идейно общество”. Основната цел на сдружението е да насърчава и развива международния творчески обмен и културен диалог. Организацията има не само виртуално, но и физическо присъствие в много точки по света. Чрез културни партньорствa успяхме да развием една глобална интелектуална среда, която да служи за изграждането на културни мостове и организирането на творчески мероприятия по целия свят. При това се опитваме постепенно да се развиваме във всички насоки на изкуствата. След успешното начало в живописта, тази година реализираме проекти в сферата на фотографията и концептуалната инсталация. Предстоят инициативи в сферата на музиката, литературата и.т.н.

Неотдавна завърши най-мащабната инициатива на „Идейно общество” - благотворителният проект за УНИЦЕФ (UNICEF), наречен „Пангея” (Pangaea). Започнахте през 2008 г., а в края на април т.г., в Българския културен институт Дом „Витгенщайн” във Виена, представихте изложбата „Международната колекция Pangaea”. Извървяхте много дълъг път, който премина и през България. Разкажете повече за тази инициатива, чиято тема беше „Нашето общество днес и утре”?

- Всичко започна с желанието ми да подкрепя програмата за развитие и закрила на децата на УНИЦЕФ. През пролетта на 2008 г. представих на УНИЦЕФ една кратка концепция с творческа и благотворителна цел - „Пангея”. Времевият хоризонт, в който трябваше да се реализира проекта беше дълъг, но съобразно мащабите на инициативата, необходим. Предложих за тема „Нашето общество днес и утре”, медия живопис. От самото начало ограничихме колекцията от картини на дванадесет (в края на проекта), които да символизират обиколката на Земята около Слънцето, т.е. един пълен годишен цикъл. През първата година постепенно започнах да сключвам партньорства с културни дружества от различните краища на света и заедно с тях да популяризирам „Пангея” на регионално ниво.

Първият голям отзив получих от Индия, после от САЩ, Бразилия и в един момент се отключи лавинен ефект. Днес мога да призная, че тогава не бях много уверен в международния успех на инициативата. Ако предполагах, че толкова много изключителни таланти ще проявят интерес да участват, щях да поставя като предел за броя на творбите не месеците, а минутите на годината! J Артистичният път, който имах възможността да извървя с „Пангея”, ме обогати с незабравими моменти. Благодаря на всички творци за техния интерес и принос!

Предвиждате ли второ издание на проекта „Пангея”?

- Не. Предстоят други проекти от подобен характер, но „Пангея”, както и колекцията от картини, които бяха създадени за този проект, са завършени. Междувременно колекцията доби голяма международна популярност и сега обикаля света. Подготвяме и премиера й в България, но в момента все още не мога да дам подробности и конкретни дати.

Г-н Стоев, на 24 май, във Виена, ви беше връчена Наградата на Министерство на културата на Република България за 2012 г. за „вашия значителен принос за развитието на българо-австрийските културни връзки и за популяризирането на българското изкуство”. С какви чувства приемате това признание?

- Това действително е много голямо признание за дейността на „Идейно общество”, което, разбира се, приемам с голяма радост, както и с отговорност - наше задължение е да опазим и продължим да развиваме и в бъдеще, постигнатото от сдружението.

Участвате в журито на Международния художествен конкурс за младежи „Изкуство за мир” (Art For Peace 2012), организиран от Службата по въпросите на разоръжаването към ООН (United Nations Office for Disarmament Affairs) и Harmony for Peace Foundation. Каква е целта на този конкурс?

- Целта, както и цялостната инициатива около този конкурс се доближава до голяма степен към тази на „Пангея”, но, разбира се, съответно в много по-голям мащаб. Този конкурс също не е насочен към професионални художници, а към креативни деца в три възрастови групи, които рисуват по темата „Как би изглеждал светът без атомни оръжия“. В конкурса участват около 7000 деца от 92 държави. Работата за този конкурс в Ню Йорк е голяма чест за мен и нямам търпение да се потопя в него...

Какви, според вас, са перспективите пред платформи, ангажирани в областта на културата и изкуството, като „Идейно общество”? Как виждате бъдещето на сдружението?

- Бъдещето на всяка една платформа, или организация, независимо в коя област работи, се определя от действията на участниците в нея. „Идейно общество” e интелектуално пространство, което се развива заедно със своите съидейници. Мой личен ангажимент е това пространство да предоставя благоприятна среда за съвместни начинания, да развива своя международен статут и да отваря пътища към нови творчески хоризонти.

Вие също рисувате? Мислил ли сте за ваша изложба?

- Да ви призная - не...

Кои са любимите ви художници, художествени направления или конкретен стил?

- Харесвам изящността и дълбочината на творбите на Захарий Христович Димитров (Захарий Зограф; 1810-1853). Задълбочено разглеждам развитието на изкуството от древността до днес. Смятам всички насоки, в които изкуството се е развивало, или опитвало да се развие, за безкрайно интересни и се опитвам да не се ограничавам в тях, определяйки някои като „любими“. Особено много се интересувам от ефектите на обществото върху изкуството, както обратно - на изкуството върху обществото. Задълбоченият анализ на тази взаимовръзка ми помогна да си дам отговор на важни въпроси, свързани с развитието на ценностната ни система през вековете като цяло. Инициативата „Пангея” също постави началото на своя насока в модерното изкуство, което нарекох просто „Филантропизъм“. Терминът не е нов и отдавна е намерил своето място в обществото, но, според мен, този феномен се нуждае от своето достойно утвърждение и в модерното изкуство. Любопитен съм как ще се развие! Все пак и експресионизмът се е родил на маса между приятели в кафене „Де Флор” (Café de Flore)!

Кои са любимите ви философи?

- Дезидериус Еразмус (Desiderius Erasmus Roterodamus; 1466?-1536), Жан-Жак Русо (Jean-Jacques Rousseau; 1712-1778), Пол Куртц (Paul Kurtz; 1925), Грег Епщайн (Greg Epstein; 1977)...

За да опишете съвремието ни, кои пет думи бихте използвали?

- Динамика-Лабиринт-Мнемоникс-Немесис-Хармония, в конкретната последователност.
Благодаря ви за интервюто! Пожелавам ви успех!